Генсек ООН Пан Гі Мун у вівторок засудив напад демонстрантів на посольство РФ у Києві та знищення українського військового літака ополченцями на сході України.

«Я засуджую насильство в Україні, яке зростає, в тому числі знищення українського військового літака, провокаційну риторику, а також такі дії, як напад на російське посольство в Києві», - сказав Пан Гі Мун у вівторок в Женеві. Генсек ООН також закликав до деескалації ситуації в Україні, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Раніше постпред РФ при ООН Віталій Чуркін повідомив, що в РБ ООН за ініціативою Литви заблокував декларацію із засудженням нападу на посольство РФ у Києві.

Чуркін нагадав, що згідно з процедурою такі документи ухвалюються консенсусом. Він висловив розчарування тим, що Радбез ООН засудив дії агресивного натовпу, хоча російська делегація запропонувала іноземним колегам проект відповідної заяви для друку. Постпред РФ зазначив, що в Росії здивовані тим опором, який зустрів цей документ.

Чуркін також висловив здивування, що генеральний секретар ООН Пан Гі Мун відразу не засудив напад на російське посольство в Києві. «Насправді я трохи здивований, що генеральний секретар не виступив із такою заявою. Я сподіваюся, що це просто тому, що він був у від'їзді. Але я перепровірю. Тому що, в нашому розумінні, щоразу, коли відбуваються такі ситуації, генеральний секретар має стати на бік міжнародного права. Так було в минулому», - сказав постпред РФ.

За словами дипломата, в понеділок багато членів Радбезу ООН висловили жаль, що засудити напад на посольство РФ не вдалося, а постпред Франції і зовсім назвав це помилкою. «Очевидно, що литовська делегація повела себе не в найкращих традиціях Ради Безпеки», - додав російський дипломат.

Нагадаємо, 14 червня в Києві протестувальники зібралися біля будівлі посольства РФ в Україні і вимагали від російської влади припинити втручатися у внутрішні справи України, а від російських дипломатів залишити територію країни. Також люди зажадали від керівництва України розірвати дипломатичні відносини з РФ.

Ввечері присутні спробували прорватися в будівлю посольства, проте їм завадили співробітники правоохоронних органів і члени самооборони Майдану. Внаслідок подій, що відбулися, люди перевернули й обмалювали кілька автомобілів з дипломатичними номерами, а також закидали будівлю посольства яйцями, петардами і пакетами із зеленкою.

За фактом цих подій порушено справу за статтею «хуліганство», в Солом'янське районне управління міліції доставлені троє найбільш активних учасників. У понеділок їх відпустили під особисте поручительство.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом