Верховна Рада України доручила Міністерству закордонних справ активізувати діяльність із захисту українців в Російській Федерації.

Як передає кореспондент Forum'у, за постанову № 4046а «Про заяву Верховної Ради України «Про утиски та недотримання прав українців у Росії та невідкладні заходи щодо задоволення національно-культурних і мовних потреб закордонних українців» проголосувало 229 народних депутатів.

Документ був ухвалений парламентаріями без обговорення.

Ухваленням цієї постанови Верховна Рада констатує незадовільний стан реалізації прав та свобод українських меншин у Російській Федерації, утиск і недотримання прав українців у Росії, негативну тенденцію значного і системного погіршення в останні роки ситуації, пов'язаної із забезпеченням культурних, мовних, освітніх, інформаційних та релігійних потреб української громади в Росії, існування серйозних викликів і загроз для збереження національної самобутності та ідентичності і вільного розвитку українців у Росії.

Ухваливши цей документ, ВРУ доручила МЗС України активізувати свою діяльність щодо захисту прав українців у Росії відповідно до міжнародних зобов'язань Росії, в тому числі із залученням відповідних міжнародних організацій - ОБСЄ, Ради Європи та Ради ООН з прав людини та ін.

Також зовнішньополітичному відомству доручено спільно з центральним органом виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями створити робочу групу з моніторингу дотримання прав українців у Росії й виробити рекомендації щодо адекватного реагування України на порушення їхніх прав.

У свою чергу Кабміну доручено створити центральний орган виконавчої влади з питань співпраці із закордонними українцями та забезпечити його ефективне функціонування, а також невідкладно розробити і затвердити державну цільову програму співпраці із закордонними українцями.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73