Українцям потрібно обирати, в якій валюті зберігати свої депозити залежно від девальваційних очікувань. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив керівник відділу фінансових досліджень GfK Ukraine Дмитро Яблоновський.

«В якій валюті зараз тримати свої заощадження (у гривні або доларах) вигідніше, - це питання філософське. Україна перебуває в районі девальваційного піку. Відсоток українців, які очікують подальшого падіння курсу, скорочується. Якщо припустити, що гривня щодо долара досягла максимуму, в короткостроковій перспективі на купівлю іноземної валюти навряд чи заробиш. Але в Україні може статися все, що завгодно», - сказав Яблоновський, зазначаючи, що довіра до долара останнім часом є виправданою.

Експерт радить українцям вибирати валюту, в якій зберігати депозити, виходячи з того, чи буде стабільним курс національної валюти. Приміром, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк побоювався можливості зростання курсу до 20 грн за долар.

«Кількість банків, які мають проблеми, звичайно, не радує. Банкіри кажуть, що населення повинно розуміти, які установи надійні, а які ні. Проблеми кількох банків українці переносять на всю систему, тому втрачається довіра. Хоча зараз не можна сказати, що є банки, які не мають проблем. Є ті, які можуть розраховувати на державну допомогу, і ті, які навряд чи рятуватимуть», - пояснив він.

Нагадаємо, Ощадбанк запускає нову рекламну кампанію, покликану переконати клієнтів залишати гроші на депозитах у національній валюті.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318