Власники ресторанів, розташованих на Хрещатику, через три-чотири місяці почнуть закривати свої заклади, якщо попит не відновиться. Про це пише газета «Капітал».

Генеральний директор ресторану «Шато» (мережа «Козирна карта») Віктор Гусак розповідає, що зараз їхні гості можуть відпочити на терасі з виглядом на барикади з двох боків закладу.

Але такий антураж не приваблює клієнтів. «У червні відвідуваність скоротилася втричі порівняно з тим же місяцем минулого року», - уточнив Гусак. На третину скоротився і середній чек - до 90 грн з людини.

Схожа ситуація і у Buddhabar («Світова карта»). За словами комерційного директора мережі «Світова карта» Віталія Шадчнева, з лютого по червень продажі упали вчетверо порівняно з аналогічним періодом 2013 р., а середній чек скоротився на 10-15% - до 550-700 грн з людини.

«Більшість закладів на Хрещатику зараз працюють, але багато зазнають збитків», - резюмує генеральний директор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Згідно з її оцінкою, щомісяця заклади в центральній частині міста втрачають 14,5 млн грн.

Погана відвідуваність характерна для всього ресторанного ринку. Через падіння платоспроможності з січня по червень попит упав на 15-20 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, писав раніше «Капітал». Однак ресторани, розташовані в центрі міста, мають свою специфіку. Орендні ставки на приміщення тут традиційно високі і становлять, за словами співвласника компанії «Фанера project» (фан-бар «Банка», кафе «Жовток») Максима Храмова, $ 60-80 за один квадратний метр на місяць. «У найбільш топових місцях орендні ставки можуть досягати $ 100 за місяць», - уточнює він. За низької відвідуваності такі витрати стають для бізнесменів непосильними.

Нагадаємо, ресторани у центрі Києва неодноразово зачинялися під час загострень масових протестів у лютому. Одні не працювали кілька днів, інші - кілька тижнів, а треті - досі не відчинилися. Наприклад, клуб Vodka Bar, який закрився в лютому, поки не може прийняти гостей. «Ми орієнтовані на іноземців, але вони не хочуть вночі гуляти Хрещатиком», - пояснює співвласник закладу Олег Шейнкер.

Не працює Solo Pizza на Майдані Незалежності. Співвласник ресторану Сайєд Шараф Насер пояснив, що барикади ускладнюють під'їзд постачальників до закладу, тому він не бачить сенсу у відновленні роботи ресторану.

Першими з центру стали йти магазини. Генеральний директор Fiba Retail Ukraine (мережі Marks & Spencer, Gap) Бюлент Темель повідомив «Капіталу», що флагманський магазин Gap закриється на Хрещатику через місяць-півтора. На початку червня компанія відмовилася ще від однієї торговельної точки - Marks & Spencer. Ресторатори поки тримаються. «Багато хто розраховує, що восени відвідувачі почнуть повертатися в заклади», - каже експерт. Якщо намети до цього часу не приберуть, то, за прогнозами Насонової, наприкінці вересня - початку жовтня в центральній частині міста може зачинитися 25 % із 200 ресторанів, які нині працюють.

Керівник групи радників мера Києва Віталія Кличка Ігор Ніконов повідомив «Капіталу», що переговори з протестувальниками в центральній частині міста проводять відразу кілька організацій. Але поки домовитися про звільнення центру Києва не вдалося. «Багато протестувальників хочуть дочекатися парламентських виборів», - пояснює він. Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко у своїй інавгураційній промові виступив за проведення дострокових парламентських виборів, але поки точна дата не визначена. Після нормалізації ситуації у столиці центр Києва довго відновлюватиме колишню привабливість для рестораторів. «Хрещатик став символом жалоби, - каже Насонова. - А в такому місці не правильно розважатися».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом