Вперше за багато років в травні було продано лише 13 тис. уживаних автомобілів. Це практично вдвічі менше порівняно з квітнем, повідомив «Капіталу» директор консалтингової компанії AUTO-Consulting Олег Омельницький. Таких рекордно низьких продажів, каже він, не спостерігалося в Україні з початку 1990-х. «Навіть у посткризовий 2009 р. продавалося не менше 30 тис. машин за місяць», - зазначив співрозмовник.

У травні подібний антирекорд був встановлений на ринку нових автомобілів. Як раніше писав «Капітал», за останній місяць весни було реалізовано близько 3 тис. машин, утричі менше порівняно з квітнем і вп'ятеро менше, ніж у травні 2013 р. (15 і 13 тис. шт. відповідно).

Розвалюхи в моді

Ціни на вживані автомобілі встановлюються у валюті, тому в гривневому еквіваленті машини подорожчали майже на 40 %. Більшість продавців надають незначні знижки до 5 %, розповідає Омельницький. Нечисленні покупці віддають перевагу найдешевшим автомобілів. У травні різко зріс попит на машини радянського, російського та українського виробництва по $ 500-1500, випущені 20-25 років тому, ділиться експерт. За його даними, в травні 2014 р. порівняно з тим же місяцем 2013 р. частка «Славути» на ринку старих автомобілів зросла з 5,15 % до 5,3 %, «Ниви» - з 4,28 % до 4,47 %, ВАЗ-2101 «Жигулі» - з 3,4 % до 3,6 %. Популярні раніше іномарки не мають колишнього попиту. Наприклад, за інформацією AUTO-Consulting, частка Skoda Fabia знизилася з 1,57 % до 1,32 %, а Mazda 6 - з 1,4 % до 1,24%.

Популярність мають лише ті машини, власники яких хочуть швидше за інших позбутися свого рухомого майна. Такі продавці готові поступитися 15-25 % від початкової ціни, пояснює керівник PR-служби сайту оголошень rst.ua Микола Росличенко. За його словами, пропозиції за терміновими продажами автомобілів за останні кілька місяців зросли вдвічі. Такі оголошення найчастіше подають мешканці Донецької, Луганської областей та Криму.

Недорогі автомобілі найчастіше купують жителі тих же східних областей. Більшість із них намагаються тимчасово пересісти з дорогих іномарок на старі автомобілі. Таким чином городяни рятують своє майно від мародерів.

Ринок впаде

Ринок вживаних автомобілів повторює тенденції, які спостерігаються в сегменті нових машин, з двомісячним запізненням, каже директор компанії «Європа-Авто» (офіційний дилер Skoda) Вадим Паламарчук. Наприклад, у квітні цього року, за даними AUTO-Consulting, продажі нових автомобілів скоротилися на 64 %, а старих - лише на 24,5 % щодо відповідного періоду минулого року. Це дозволило збільшити частку вживаних машин за останній рік з 67,4 % до 75-80 % від загальної кількості продажів.

Згідно з очікуваннями Вадима Паламарчука, вже до кінця року на частку старих автомобілів припадатиме близько 70 % сумарних продажів. Інші прогнози дає директор з продажу автомобілів компанії «Едем-Авто» (офіційний дилер Hyundai) Костянтин Домашевський. Він упевнений, що частка вживаних машин зросте цього року до 77 %. На думку експерта, на ринку нових автомобілів сильніше позначається чинник відкладеного попиту - приблизно 70 % потенційних покупців вирішили відкласти купівлю. У 2014 р. дилери розраховують продати 100-120 тис. нових автомобілів, що вдвічі менше порівняно з минулим роком.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122