Українська влада повинна піти на поступки і задовольнити вимоги Донбасу, щоб припинити кровопролиття на сході країни. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політичний експерт Юрій Кочевенко.

«На жаль, панацейного вирішення конфлікту на сході вже немає. Україна пройшла точку неповернення. Єдиний шлях для влади зараз - це запропонувати сходу стільки, «скільки він зможе забрати», як свого часу зробив Єльцин. Якщо вони хочуть суверенність у складі України, самоврядування, російську мову, розподіл бюджету, - то нехай влада дасть їм це», - сказав Кочевенко.

Експерт вважає, що такий договір потрібно скріпити меморандумом.

«У меморандумі потрібно пообіцяти після закінчення АТО і врегулювання ситуації провести вибори до місцевих рад. Якщо ж депутати захочуть провести референдум щодо форми перебування Донбасу у складі України, то влада повинна дозволити це робити. Необхідно чіткими та явними рішеннями вибити соціальний ґрунт з-під ніг сепаратистів, щоб у місцевих людей не було підстави боятися Києва. Донбас - це не Кавказ, там неможливо вести партизанську війну без підтримки населення. Піде ця підтримка - сепаратисти довго не протримаються», - вважає він.

При цьому Кочевенко вважає, що тільки спецслужби, ґрунтуючись на розвідувальних даних, можуть визначити, чи варто припиняти АТО. «Щоб сказати, що робити з АТО, потрібно мати ці дані. Те, що знаходиться в публічному доступі, - це елементи інформаційної війни. Потрібно розуміти реальну обстановку та настрій наших військових і супротивника. Якщо найближчим часом можна придушити опір хоча б найбільш агресивних протестувальників, то варто продовжити АТО. Якщо ж її продовження призведе до затягування конфлікту, а в результаті все одно доведеться сідати за стіл переговорів з тими, кого вчора називав бандитами, то не варто доводити ситуацію до поразки», - каже політолог.

Світовий досвід, за його словами, показує, що подібні конфлікти вирішуються зазвичай двома способами. «Держава пригнічує протест і потім для виведення негативної соціальної енергії на умовах переможця йде на поступки. Такий приклад був у Північній Ірландії. Або ж держава програє де-факто війну і змушена знову-таки сісти за стіл переговорів, і як суб'єкт, що зазнав поразки, погоджуватися на всі вимоги. Так було в Чечні. Але в жодному з випадків конфлікт так до кінця і не вичерпувався. Виходячи з цього, наша влада повинна проаналізувати, чи може бути АТО успішна в нинішніх умовах. Якщо ж ні, то не варто доводити ситуацію до повного знищення, коли Україні ще більш принизливо доведеться піти на поступки», - пояснює Кочевенко.

«Крім цього, центральна влада повинна показати, що контролює ситуацію, а страшилки про фашистів - це всього лише інформаційна війна. Для цього потрібно очистити Майдан, звільнити КМДА і не допускати провокацій, як під російським посольством. Я можу зрозуміти емоційну складову після загибелі людей у збитому літаку. Але на війні немає лицарських правил хорошого тону. Очікувати благородства - наївно, а значить наївно нарікати «які вони негідники». Люди, які трощили посольство, заслужили по медалі від Путіна, адже вони дали барвисту картинку для російського телебачення. Це показало, що навіть у столиці київська влада не контролює ситуацію», - резюмує експерт.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

827