Російська сторона на переговорах щодо газу в Києві не погодилася з пропозиціями члена Єврокомісії з енергетики Гюнтера Еттінгера про пакетне розв’язання проблеми газопостачання України, йдеться в поширеному у Брюсселі в ніч на понеділок комюніке виконавчого органу ЄС.

Як пояснюється в повідомленні, Україна повинна була виплатити $1 млрд відразу в понеділок. Решту неоплачених рахунків пропонувалося виплатити шістьма додатковими платежами. Рахунки за майбутні постачання мали сплачувати вчасно згідно з договором.

Пропозиція передбачала, що майбутня ціна матиме форму спреду, сформованого з літньої та зимової цін. Взимку ціна була б $385 за 1000 кубічних метрів, а влітку - $300 або трохи вище, передає «Інтерфакс».

«Українська сторона була готова погодитися з цим, але на цей момент російські партнери не були готові. Російська сторона наполягала на негайній оплаті $1,9 млрд і загальній ціні $385», - сказано в комюніке.

«Оскільки Єврокомісія переконана, що вирішення все ще є можливим і воно в інтересах усіх зацікавлених сторін, вона інформуватиме про наступні кроки і про те, коли сторони знову зможуть зібратися разом», - повідомляють у Брюсселі.

Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер запропонував пакетне вирішення газової суперечки між Києвом і Москвою. Українська сторона готова погодитися на пропозицію.

Нагадаємо, термін переведення НАК «Нафтогаз України» траншу в 1,95 млрд доларів закінчився сьогодні, 16 червня, о 9:00. ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз» на режим передоплати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33