Європейський суд з прав людини зобов'язав Російську Федерацію до 17 червня надати пояснення про обставини, що супроводжували незаконне перетинання російського кордону захоплених українських дітей-сиріт та їхніх вихователів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України, цій справі в ЄСПЛ надано статус пріоритетної.

«ЄСПЛ продовжить розгляд цієї справи в частині співпраці Російської Федерації з озброєними людьми, які незаконно вивезли українських дітей-сиріт й утримували їх більше доби на території сусідньої держави», - зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Нагадаємо, 12 червня 2014 р. у Сніжному Донецької області прихильники ДНР захопили автобус з 25 дітьми-сиротами та 3 дорослими, що прямували в дитячий оздоровчий табір «Корчагінець» у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Зловмисники під загрозою зброї змусили водія змінити напрям руху і в супроводі озброєних людей спрямували цей автобус разом із пасажирами в Луганську область на КПП «Довжанський».

Того ж дня російська сторона незаконно дозволила перевезти на територію РФ без відповідних дозвільних документів, а лише за копіями свідоцтв про народження, 16 дітей-сиріт та двох вихователів.

У п'ятницю, 13 червня, о 23:10 літак з дітьми з міста Сніжного Донецької області, які були вивезені на територію РФ, приземлився в Дніпропетровську.

Україна подала заяву до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію в питанні повернення викрадених українських дітей-сиріт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

80