Президент США Барак Обама повідомив, що американська влада розглядає кілька варіантів боротьби з ісламістами в Іраку, проте не має наміру знову відправляти туди свої війська.

«США не збираються вплутуватися у нові військові дії в Іраку без політичного плану, підготовленого самими іракцями», - сказав Обама журналістам.

За словами президента, сплеск насильства в Іраку являє собою серйозну проблему для всього регіону, на вирішення якої може піти багато часу, повідомляє «ВВС».

Він також закликав лідерів країни спробувати подолати свої розбіжності, щоб розв’язати кризу.

Між тим, як повідомляє агентство Ассошіейтед прес з посиланням на джерела в адміністрації Обами, США розглядають можливість завдавання авіаударів в Іраку з допомогою як безпілотників, так і пілотованих літаків.

Крім того, може бути розширений збір розвідданих, у тому числі збір інформації за допомогою супутників. США також планують збільшити розміри грошової і військової допомоги владі Іраку.

Як зазначив Обама, будь-які військові дії, які він може провести в Іраку, повинні бути прямими і точними, а також повинні супроводжуватися дипломатичними зусиллями.

Джихадистське угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ), що активно діє в Іраку, за словами американського президента, сьогодні становить загрозу не тільки населенню Іраку, але й американським інтересам в цілому.

Напередодні Обама заявив за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом, що адміністрація США зацікавлена в тому, щоб джихадисти не змогли влаштуватися на постійній основі в Іраку та Сирії.

Обама стурбований розвитком подій у країні, де цього тижня озброєні екстремісти з ІДІЛ захопили місто Мосул, а потім напали на Тікріт.

Місцева влада заявила, що бойовики взяли під контроль деякі райони Тікріта, рідного міста колишнього президента країни Саддама Хуссейна.

Також надходять повідомлення про бої в районі міста Самарра за 125 кілометрів від Багдада.

Міністерство оборони Іраку оголосило, що літаки іракських військово-повітряних сил завдали авіаудари по позиціях бойовиків у Мосулі і Тікріті.

Ісламісти тепер можуть утримувати Мосул як свій опорний плацдарм, консолідуючи свої сили, і поступово розширювати сферу впливу на інші регіони, крок за кроком просуваючись до здійснення власної мети - створення ісламського емірату.

У четвер Рада Безпеки ООН на своєму засіданні одностайно підтримала уряд і народ Іраку, як було заявлено, «в їхній битві з тероризмом».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

71