Україна готова погасити перед «Газпромом» газовий борг у розмірі 1,9 млрд дол. за умови досягнення домовленості з російською стороною про встановлення тимчасової ціни на паливо в 326 дол. за тис. кубометрів. Про це журналістам заявив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Так ми готові виплатити 1,9 млрд дол. у разі досягнення домовленості про проміжну ціну на газ в 326 дол.», - сказав він.

У той же час Коболєв повідомив, що «Нафтогаз» переплатив «Газпрому» за постачання газу попередніми роками, починаючи з 2009 року, коли було укладено скандально відомий контракт, повідомляє «УНІАН».

«Ця переплата мала місце через те, що ціна на природний газ ... не відповідала ринковій і була наслідком зловживання «Газпромом» своїм домінуючим становищем на ринку природного газу. Українська сторона вважає абсолютно коректним ставити під питання розмір так званої заборгованості (більше 5 млрд дол. за даними «Газпрому». - Ред.), а ми це називаємо неоплаченим рахунком за газ, який був поставлений раніше. Розмір такої переплати перевищує суми неоплачених рахунків», - сказав Коболєв.

Нагадаємо, раніше Коболєв заявив, що Україна пропонує сформувати компромісну проміжну ціну на газ у розмірі 326 доларів за 1 тис. куб. м і продовжити переговори до остаточного вирішення усіх питань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26