Вчора відбувся з'їзд Ліберальної партії, яка була створена ще у 1991 р., але активно в політиці не брала участі з 2005-го, коли її екс-голова, колишній голова Сумської ОДА Володимир Щербань залишив керівну посаду. На з'їзді в четвер новим лідером ЛПУ був обраний народний депутат, колишній член фракції ПР Михайло Опанащенко (позафракційний). Про це повідомляє газета «Капітал».

У розмові з «Капіталом» Опанащенко заявив, що партія вирішила відновити активну політичну діяльність. «Партія ліберальна повертається у велику політику і братиме участь у виборах всіх рівнів», - зазначив він. Опанащенко каже, що майданчиком для популяризації ідей партії має стати Верховна Рада, де її інтереси готові відстоювати більше 10 депутатів.

Джерела «Капіталу» нового лідера ЛПУ називають близьким до народного депутата Ігоря Рибакова (позафракційний), який надавав йому підтримку на виборах у Верховну Раду. Сам Рибаков веде зараз переговори в Раді щодо формування депутатської групи.

Зазначимо, що на з'їзд як почесні гості були запрошені чинні позафракційні депутати Олег Парасків, Володимир Купчак, Володимир Продивус та Ігор Рибаков.

Також у середу в Києві відбувся Форум розвитку України, одними з організаторів якого виступили колишній керівник адміністрації президента Сергій Льовочкін та його заступник Сергій Ларін. За підсумками форуму була прийнята «Декларація про необхідність створення нової політичної сили». Згідно з її текстом, установчий з'їзд нової партії планується до 11 липня.

Як розповів «Капіталу» народний депутат минулого скликання від Партії регіонів Володимир Зубанов, на форумі шляхом рейтингового голосування було визначено попередню назву нового проекту - «Партія розбудови України». На голосування виносився ще варіант «Партія прогресу».

Директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв повідомив виданню, що ще до проведення форуму відбувся непублічний з'їзд партії. «З'їзд був пов'язаний з юридичними питаннями щодо організації партії як майбутньої юридичної особи, та заплановано проведення установчого з'їзду як публічного заходу», - розповів він.

За словами джерела «Капіталу» в ініціативній групі, попередньою датою проведення з'їзду спочатку було визначено 21 липня, але у результаті вирішили не обмежуватися конкретними термінами і провести його протягом місяця з дня форуму. Також співрозмовник повідомив, що партія буде створена шляхом перейменування Прогресивно-демократичної партії, у створенні якої в 2008 році брав участь народний депутат Юрій Мірошниченко (позафракційний).

За словами Єрмолаєва, партійна платформа передбачає соціал-ліберальну ідеологію. Крім цього, партія буде базуватися на ідеї консолідації та примирення суспільства, децентралізації влади, втілення євроінтеграційного курсу на основі широкого громадського консенсусу.

Передбачається, що посад лідера та голови в партії не буде. Основні рішення прийматиме з'їзд, який обирає національний комітет партії - політичну раду, і він же обирає голову комітету. Це, мабуть, має підвищити керованість проектом з боку його непублічного лідера - Сергія Льовочкіна. Втім, поки екс-глава адміністрації президента не бере особистої участі в створенні партії. За словами Зубанова, процесом керує його права рука Сергій Ларін.

Найближчого місяця має намір провести з'їзд і партія народного депутата Сергія Тігіпка (позафракційний). «Протягом місяця відбудеться з'їзд, але точна дата буде визначена залежно від призначення дати перевиборів. Якщо розпуск буде наступного тижня, то це один термін, якщо через тиждень, - то інший, і зі з'їздом можна буде почекати», - розповів «Капіталу» народний депутат Олег Шаблатович (позафракційний). Він також пояснив, що існує юридична можливість відновлення партії «Сильна Україна», бренд якої є власністю Тігіпка. Депутат підкреслив, що паралельно зі створенням партії пройде і створення групи в парламенті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

383