Україна пропонує сформувати компромісну проміжну ціну на газ у розмірі 326 доларів за 1 тис. куб. м і продовжити переговори до остаточного вирішення всіх питань, повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на прес-конференції у Києві в п'ятницю.

За його словами, така ціна є проміжною між пропонованим «Газпромом» рівнем ціни в розмірі $385 та українським варіантом $268,5.

«Ця ціна може бути використана як проміжна, тобто її можна узгодити на півтора року, впродовж якого Україна буде за нею розраховуватися», - сказав він.

Коболєв також уточнив, що за такого рівня проміжної ціни Україна готова як розрахуватися за раніше отриманий російський газ, так і оплачувати поточні поставки, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Через півтора року ми домовимося про те, який має бути справедливий рівень ціни, або ми вирішимо це питання в арбітражі. Потім, якщо ціна буде нижчою (за проміжну 326. - Ред.), то «Газпром» поверне нам гроші, якщо вищою - то ми доплатимо», - сказав глава «Нафтогазу».

Коболєв укотре підкреслив, що українська сторона готова домовлятися і знаходити компроміс, але назвав неприйнятною позицію «Газпрому» про встановлення 100 доларової знижки, яка може бути скасована урядом Російської Федерації в будь-який момент.

Голова «Нафтогазу» також звернув увагу, що Україна для досягнення компромісу і результативності переговорів про прохання Єврокомісії погодилася «винести за дужки» питання, що стосуються активів «Нафтогазу» в Криму.

Він нагадав, що на балансі «Чорноморнафтогазу» перебуває 2 млрд куб м газу, крім того, щорічний видобуток цієї компанії становить близько 2 млрд куб м газу.

Нагадаємо, 12 червня НАК «Нафтогаз України» повідомив, що переговори щодо врегулювання спірних питань стосовно постачання російського газу в Україну, які проводилися минулого тижня на корпоративному рівні між представниками НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», безрезультативні через раптову відмову російського уряду від плану, погодженого в рамках другого раунду тристоронніх переговорів за участю ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45