Інфляція в Україні поточного року за офіційними даними становитиме 15-18%, а за відчуттями самих українців - 20-25%. Таку думку в коментарі Forum'у висловив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«В Україні суперечливі тенденції щодо збільшення цін та інфляції. З одного боку, є зниження темпів девальвації, гривня трохи зміцнюється і стабілізується на рівні 11-12 грн за долар. Після припинення військових дій це буде навіть 10-11 грн за долар. Це має утримати інфляцію в межах 20%», - сказав Шапран.

Але, за словами експерта, негативною тенденцією є поведінка влади.

«Одне з джерел інфляції - це поведінка держави, яка прагне привести наші ціни до ринкових і скоротити субсидії в ЖКГ. А це зачіпає 100% українців. За офіційними даними, за рахунок маніпуляцій зі статистикою інфляція буде близько 15-18%, за відчуттями споживача це буде 20-25%. До цього призведе девальвація гривні, адже до позначки 8,3 за долар ми вже не повернемося, тобто всі імпортні товари подорожчають, втручання держави у споживчий ринок, а також скорочення субсидій», - констатує він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом