Висловлювання уповноваженого з прав дитини при президентові РФ Павла Астахова щодо бажання українського прикордонного підрозділу переїхати в Росію, не відповідають дійсності й носять провокативний характер, заявляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

«Жоден прикордонник не висловлював бажання переїхати в Росію, тим більше разом із родинами, як про це повідомляв Астахов», - йдеться в заяві.

Згідно з повідомленням, через постійні обстріли і блокування озброєними людьми низка відділів прикордонної служби Луганського загону були передислоковані безпосередньо на лінію кордону, в пункти пропуску та в райони зосередження мобільних сил Держприкордонслужби біля кордону.

Крім того, невідомі робили спроби силового витіснення прикордонних нарядів із 3 пунктів пропуску.

«Після перестрілок, у зв'язку із загрозою життю людей, що перетинають кордон, було здійснено відведення громадян і прикордонників з цих пунктів пропуску. При цьому частина військовослужбовців, які несли службу у пункті пропуску «Довжанський», були змушені відходити до нових місць розташування підрозділів через територію Росії, адже з боку України були оточені бойовиками. Перетинаючи кордон у Росію, всі 26 прикордонників повернулися на територію України через інший пункт пропуску», - пояснили у відомстві.

У прикордонній службі зазначили, що «громадянин Росії Павло Астахов досить часто видає бажане за дійсне».

«Нещодавно він заявляв про тисячі біженців з південно-східної України, яких Росія приймає щодня, і їхня кількість зростає з кожним днем. Фактів, що підтверджують ці слова, немає, а кількість громадян України, які щодоби перетинають українсько-російський кордон на виїзд, майже збігається з кількістю на в'їзд», - йдеться в повідомленні.

При цьому навіть Федеральна міграційна служба РФ та російські прикордонники спростували слова Астахова, оскільки за даними останнього біженців було 12 тисяч на добу, а ці відомства нарахували всього 10 тисяч українців, які в'їхали на територію Ростовської області за період з 30 травня по 6 червня.

За підрахунками Федеральної міграційної служби РФ, за цей період тільки 151 українець звернувся за дозволом на проживання, дозволом на тимчасове проживання і громадянством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом