Поділ «Укртрансгазу», що передбачає створення двох незалежних компаній, може бути комусь вигідним. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції на тему: «Газове питання: як домовитися з ворогом?» сказав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Логіка поділу «Укртрансгазу» досить сумнівна. Логічніше було би залишити це все під єдиним керівництвом, оскільки «Укртрансгазу» буде складніше і кредити свої обслуговувати, і залучати нові кошти», - сказав Марунич.

Крім того, за його словами, Третій енергопакет, до якого сьогодні апелює влада, не вимагає такого поділу.

«Не знаю, що там теоретики з Кабінету Міністрів вигадали», - дивується експерт.

Марунич також не виключає, що цю ситуацію можуть «підганяти під когось».

«Можливо, є якась потенційно зацікавлена структура, яка хоче увійти в капітал СП, насамперед, зі сховищами. І під неї підганяють ситуацію», - сказав він.

Він також додав, що з урахуванням цього поділу, як такого консорціуму, в тому вигляді, про який говорили останні роки, напевно, не буде.

Нагадаємо, 4 червня Кабінет Міністрів вирішив реформувати «Нафтогаз України». На базі НАК будуть створені дві додаткові компанії у вигляді публічних акціонерних товариств.

Кабінет Міністрів прийняв рішення про припинення виконання Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» функцій оператора Єдиної газотранспортної системи та покладення їх на публічне акціонерне товариство «Укртрансгаз».

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

127