Український уряд заморозив підвищення зарплат через негативні тенденції у вітчизняній економіці. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор економічних програм центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Заморожування підвищення зарплат, пенсій та соціальних виплат пов'язане з тим, що економіка в Україні не працює. У нас спостерігається падіння, як у промисловості (близько 5%), так і в інших сферах, тобто основи для підвищення немає. Водночас можливості бюджету, що пов'язано з економічною динамікою, можливостями податкової системи та перерозподілу ресурсів, обмежені», - сказав Юрчишин.

При цьому експерт зазначив, що падіння у будівництві, важкому машинобудуванні буде ще більшим, ніж у промисловості загалом.

«У такій ситуації ні українські підприємства, ні бюджет не мають ресурсів для підняття зарплат, щоб підтримувати населення. Немає основи для того, щоб привести виплати хоч в якусь відповідність з високою динамікою зростання цін. Цього року у нас йде зниження реальних доходів і реальних заробітних плат, що створює додаткову соціальну проблему в країні», - прогнозує директор економічних програм центру Разумкова.

Нагадаємо, міністр освіти і науки Сергій Квіт заявив, що підвищення зарплат учителям цього року не буде.

Міністр списав це на те, що за різними оцінками, з України було вивезено до 100 млрд, «тому бюджет цього року не дозволяє підвищувати зарплату в освітній сфері».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64