Прикордонна служба ФСБ та інші відповідальні органи Російської Федерації продовжують сприяти незаконному переміщенню організованих збройних формувань та бойовиків на територію України. Про це йдеться в коментарі Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України щодо порушення державного кордону з території РФ, переданому Forum'у.

«Міністерство закордонних справ України категорично засуджує факти грубого порушення Російською Федерацією режиму державного кордону, які не припиняються, незважаючи на всі законні вимоги міжнародної спільноти та української влади», - йдеться в документі.

У відомстві наголосили, що російська сторона вкотре порушує взяті на себе договірні зобов'язання.

«Стаття 8 Угоди між Україною і РФ про співпрацю та взаємодію з прикордонних питань від 1994 року передбачає, зокрема, здійснення узгоджених заходів на державних кордонах для припинення тероризму, незаконного переміщення зброї та інших предметів контрабанди, незаконного в'їзду на території Сторін і виїзду за їхні межі», - нагадали в МЗС.

Як відомо, 5 червня ц.р. Кабінет Міністрів прийняв рішення про тимчасове припинення руху через кілька пунктів пропуску: у Донецькій області - «Маринівка - Куйбишеве»; у Луганській області - «Новошахтинськ - Довжанський», «Червонопартизанськ - Гукове», «Червона Могила - Гукове», «Новоборівці - Олексієво-Тузлівка», «Краснодарський - Донецьк», «Краснодарський - Нижній Швирів», «Північний - Донецьк», про що, згідно з двосторонніми угодами, була сповіщена російська сторона.

«Відкрито ігноруючи свої зобов'язання і фактично спонсоруючи міжнародний тероризм, прикордонна служба ФСБ Російської Федерації не створює жодних перешкод для злочинців і далі пропускає через кордон в напрямку України зброю і бойовиків», - сказано в коментарі.

«Озвучені в медіа доручення президента РФ Володимира Путіна щодо посилення режиму охорони російсько-українського державного кордону, таким чином, залишаються черговою декларацією», - зазначили в МЗС.

Україна вимагає від російської сторони припинити «нахабне порушення всіх можливих норм міжнародного права і міждержавних відносин».

«Міжнародне співтовариство очікує від Російської Федерації не декларацій, а конкретних дій для створення належних умов щодо реалізації мирного плану врегулювання ситуації в східних областях нашої країни», - зазначили в дипвідомстві.

Нагадаємо, 7 червня президент РФ Володимир Путін дав вказівку прикордонній службі ФСБ Росії вжити всіх необхідних заходів щодо посилення режиму охорони держкордону з Україною з метою виключити незаконні переходи.

 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66