Українська сторона вважає «політичною» запропоновану Москвою знижку в розмірі 100 доларів за газ, наполягає на ринковій ціні і говорить про те, що на сьогодні «єдиний механізм врегулювання ситуації - Стокгольмський арбітражний суд». Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан у середу на прес-конференції в Брюсселі після завершення газових переговорів.

«Ми б хотіли мати справедливу ринкову ціну, яка формується за ринковими механізмами, що відповідають правилам і механізмам, які є в ЄС. На жаль, російською стороною запропоновано механізм формування ціна на газ для України, який би я назвав політичним. Росія запропонувала так звану знижку. Як вона діє, ми з вами уже бачили, - Росія в односторонньому порядку в будь-який момент може цю знижку змінити, як це вже було зроблено», - заявив він, повідомляє «УНІАН».

У цьому зв'язку Продан навів приклад денонсування Росією в односторонньому порядку угоди щодо Чорноморського флоту. «Такий механізм формування ціни для української сторони є неприйнятним. Ми про це заявили минулого разу. Тому, на жаль, сьогодні в пакетні домовленості не вдалося включити механізм формування ціни, який би встановив справедливу, недискримінаційну і неполітичну ціну для України. На сьогодні залишається єдиний механізм врегулювання ситуації - це отримання відповіді в арбітражному суді у Стокгольмі», - переконаний міністр.

При цьому Продан запевнив у готовності України «здійснювати відповідні платежі за газ у разі досягнення домовленості».

Як раніше повідомляв ForUm, президент Росії Володимир Путін заявив, що «Газпром» запропонував Україні такі ж умови газового контракту, як за колишнього президента Віктора Януковича, в тому числі щодо знижок.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна відмовилася від запропонованої Росією знижки на газ у розмірі $100 за тисячу кубометрів і вимагає переписати газовий контракт.

Напередодні «Газпром» заявив, що вкотре переносить введення режиму передоплати для України - з 10 на 16 червня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46