«Газпром» запропонував Україні такі ж умови газового контракту, як за колишнього президента Віктора Януковича, в тому числі щодо знижок. Про це заявив президент Росії Володимир Путін на нараді з членами уряду.

«Газпром» запропонував українським партнерам точно такі ж умови, які мав уряд Віктора Федоровича Януковича: знижка з контрактної ціни $100, кінцева ціна $385 на тисячу кубів», - заявив Путін на нараді з членами уряду.

Він зазначив, що сусідні з Україною країни, в тому числі Польща, отримують газ за вищою ціною, що «за такого ж забезпечення цього цінового показника, а саме - скорочення вивізного мита на газ».

За його словами, Київ, вимагаючи зниження ціни на газ в обмін на його оплату, свідомо заводить ситуацію в глухий кут. «Судячи з усього, справа свідомо заводиться в глухий кут», - заявив Путін.

Президент РФ зазначив, що «українським партнерам начебто мало цих знижок, вони претендують на більше, щоправда, не дуже зрозуміло на якій підставі», повідомляє «ИТАР-ТАСС».

«Росія веде переговори щодо газу абсолютно відкрито, прозоро. Вважаємо, що наші пропозиції більш ніж партнерські, спрямовані на те, щоб підтримати українську економіку в достатньо складний для неї час. Але якщо наші пропозиції будуть відхилені, значить, ми перейдемо на зовсім іншу стадію», - попередив Путін. «Це не наш вибір, ми цього не хочемо», - додав він.

Путін також доручив уряду опрацювати варіант фіксації умов постачання газу в Україну на певний час. «Я просив би уряд, голову уряду подумати над питанням про те, як можна було б на рівні уряду Російської Федерації або за домовленістю з урядом України зафіксувати ці умови і зробити їх абсолютно надійними і такими, що б не змінювалися протягом певного часу», - заявив Путін на нараді з членами уряду.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна відмовилася від запропонованої Росією знижки на газ у розмірі $100 за тисячу кубометрів і вимагає переписати газовий контракт.

Напередодні «Газпром» заявив, що переносить укотре введення режиму передоплати для України - з 10 на 16 червня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом