Український уряд не зміг стабілізувати економіку за 100 днів своєї роботи. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«В принципі Кабмін не ставив завдання стабілізації економіки. Українцям потрібні стабільні ціни, стабільний курс та низькі ставки в банках. У нинішнього уряду були цікаві стартові умови. В Україні була дефляція або низька інфляція, але банківські ставки залишалися високими - близько 20%. Зараз же ставки стали золотими», - сказав Рябошлик.

На думку експерта, в України є два виходи. «Або знижувати ставки і тримати стабільні ціни, або підтягувати інфляцію до ставок. Фактично Україна абсолютно несвідомо пішла другим шляхом», - пояснив він.

«Першим кроком НБУ була роздача емісій комерційним банкам. Причому була парадоксальна ситуація: приводом для емісії стало те, що населення втратило довіру до комерційних фінансових установ, тому відтік депозитів потрібно було компенсувати. А ця емісія створила інфляцію, тобто ще більше підірвала довіру до банківської системи, ще більше обвалився курс гривні. Ми потрапляємо у замкнене коло, адже тепер вимоги комерційних банків про підтримку ще більші», - констатував екс-заступник міністра економіки.

Він зазначив, що Україна під час 100 днів роботи уряду йшла второваною стежкою. «Рішучих дій, щоб стало зрозуміло, за що стояв Майдан, не було. Нам кажуть: радійте, що долар не по 20 грн, а по 12. Але це абсолютно необґрунтовано», - вважає Рябошлик.

«Багато критикувалося рішення Януковича не повертати ПДВ експортерам і зробити «сталінські облігації». Зараз же те, що планував Янукович, зробив новий уряд. Тобто видно рух за інерцією, латання дірок, відсутність стратегії, егоїстичні дії НБУ, який підтримував комерційні банки і втягнув Україну в інфляцію та обвал національної валюти. Сподіваюся, новий Кабмін оголосить свої стратегічні цілі і серед них буде стабілізація економіки. Стара влада все списувала на Тимошенко, нова - на війну, а суттєвих змін не відбувається», - додав експерт.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184