Механізмів проведення позачергових виборів парламенту сьогодні немає. Про це в коментарі Forum'у заявив позафракційний народний депутат Олесь Доній.

«Я виступаю за максимально швидкі перевибори ВР. Але між бажаннями і можливостями іноді буває велика відстань. Поки узгоджених ходів немає», - заявив він.

Вибори, на переконання Донія, повинні відбутися за новим законом про вибори народних депутатів України на основі відкритих регіональних списків. «І тут інтереси громадськості не збігаються з інтересами провідних партій, які якщо і хочуть перевиборів, то за пропорційною системою, за закритими списками, формованими лідерами партій. Тому провести через парламент закон про відкриті списки буде проблематично. Яким буде виборче законодавство, сьогодні ніхто не знає, як і те, який механізм розпуску ВР буде використаний», - акцентував парламентарій.

На думку Донія, оптимально, щоб Верховна Рада саморозпустилася, проголосувавши за таке рішення. «Але «оптимально» - не означає, що так і буде. Ідеї та прогнози сьогодні різні, але консенсусу немає», - додав він.

Крім того, він не виключає, що причиною для перевиборів може стати відсутність коаліції або парламент, що не працює. «Якщо вийде з коаліції понад 35 осіб, то формально більшість вважатиметься ліквідованою. Ще одна можлива причина - місяць депутати не збираються в сесійній залі. Але тут необхідно, щоб до такого бойкоту приєдналася і президія ВР, щоб пленарні засідання не відкривалися. Однак якщо ці варіанти будуть застосовані, то виборчий закон залишиться колишнім, 50/50 пропорційно-мажоритарна система», - пояснив нардеп.

«Президент має право приймати рішення про розпуск, а одноосібно ухвалювати закони він не може. Значить, повинен бути знайдений компроміс з політичними силами», - переконаний Доній.

Нардеп також наголосив, що в переговорному процесі повинні брати участь не тільки Президент і керівники парламентських політичних сил, а й прості парламентарії. «Ми погодили, коли йти на перевибори, за якою системою. Це було б оптимально. Але поки керівництво парламенту, фракцій, партій, не хоче втрачати важелі управління, допускати до прийняття рішень інших депутатів», - резюмував він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент Петро Порошенко вважає, що для повного перезавантаження влади потрібні дострокові вибори Верховної Ради.

Юлія Артамощенко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165