Реверсне постачання газу не вирішує ні завдання забезпечення енергетичної незалежності від Росії, ні кардинального зниження ціни на паливо. Це - той же російський газ, тільки з логістичним «плечем». Україна в умовах реверсу одержуватиме газ за цінами, вищими від європейських і тільки за умови досягнутих домовленостей з «Газпромом». Про це заявив екс-перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов.

«Замість нормальної формули: «ціна на європейському ринку мінус ціна транспортування», ми отримаємо реверсну формулу: «ціна на європейському ринку плюс ціна транспортування», - цитує Арбузова його прес-служба.

Екс-керівник економічного блоку уряду також зазначив, що потенціал реверсу чималий - близько 15 млрд кубометрів щорічно, тобто більше половини потреби в імпортному газі. Однак цей потенціал, за словами Арбузова, є і буде залишатися суто теоретичним. «Перспективи такого постачання багато в чому залежатимуть від відносин «Газпрому» з європейськими партнерами та чинних договорів, а не від здатності України домовлятися», - каже він.

Арбузов додав, що реверс не вирішує ще однієї проблеми України як транзитної держави. «Без російського газу українська «труба» в її нинішньому вигляді втрачає сенс. За розрахунками попереднього уряду, без участі Росії не вдалося б повністю завантажити українську ГТС навіть за інтенсивного видобутку нетрадиційного газу. Зараз, коли про збільшення видобутку не йдеться, майбутнє ГТС є ще більш примарним», - сказав екс-перший віце-прем'єр.

За підрахунками українських чиновників та міжнародних експертів, загальний обсяг необхідних інвестицій для реалізації заходів з модернізації та реконструкції пріоритетних об'єктів ГТС становить близько $5 млрд. Однак конфлікт з Росією робить такі капіталовкладення безглуздими.

«Незалежно від відносин Росії та України, українська економіка в найближчі роки не зможе обійтися без російського газу, адже альтернативи йому не існує в принципі. Насправді, у нового уряду зараз є тільки два варіанти - домовлятися з Росією щодо закупівлі газу за прийнятною ціною або відмовлятися від значної частини промисловості. Все інше - лише фантазії, які мають мало спільного з реальною економікою. Тим не менш, переконаний, що Україна і Росія приречені шукати взаємоприйнятне розв’язання нинішнього конфлікту. І, так чи інакше, воно буде знайдено. Адже нормальні відносини в газовій сфері відповідають інтересам обох країн», - резюмував Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73