Україна сплатить борг за російський газ після того, як буде затверджена ціна на газ, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

В ході п'ятого раунду переговорів, який пройшов у понеділок у Брюсселі, Росія та Україна вперше обговорили ціни на газ та графік оплати постачання за червень-серпень, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Частина боргу України за листопад-грудень 2013 року станом на понеділок 9 червня становила $1,454 млрд. 2 червня Київ перерахував «Газпрому» $786 млн, закривши розрахунок за постачання в першому кварталі 2014 року. Борг за квітневі й травневі постачання поточного року, що також обговорювався в тристоронньому форматі, перевищує $3 млрд.

За словами голови Міненерго РФ Олександра Новака, «Газпром» продовжує наполягати на тому, що Україна до 10 червня повинна сплатити $1,454 млрд за постачання газу в листопаді-грудні 2013 року, а також ще $500 млн за паливо, отримане в квітні-травні.

Як відомо, Україна готова сплачувати рахунки російського «Газпрому» тільки після погодження тимчасової ціни газу на рівні $268,5 за 1 тис. куб. м, яка діятиме до повного врегулювання спору між сторонами.

У свою чергу глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова до обговорення знижки на російський газ для України без зміни умов контракту у разі сплати частини боргу у розмірі 2 млрд дол.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72