Міністерство закордонних справ Польщі називає «неправдивими» звинувачення на адресу працівників польських консульств в Україні у тому, що вони нібито саботують розпорядження видавати українцям більше довгострокових замість короткострокових шенгенських віз. Про це повідомили в польському міністерстві.

«У 2013 році польські консульства в Україні видали загалом близько 530 тисяч шенгенських віз (без урахування національних). З них близько 50% були візи багаторазового в'їзду на термін від 1 до 5 років. Відсоток таких віз систематично зростає», - зазначили в міністерстві.

За їхніми даними, у квітні цього року Польща видала в Україні 42 тисячі віз, з яких уже 65% були довгостроковими візами з правом багаторазового в'їзду терміном від 1 до 5 років.

Польське МЗС зазначило, що Польща значно випереджає інші держави Європейського Союзу за кількістю довгострокових шенгенських віз, які видаються громадянам України, і зауважив, що з травня цього року можливостей отримати такі візи буде ще більше, оскільки довгострокові візи зможуть отримати також туристи, репатріанти, їхні нащадки та члени їх сімей, повідомляє «УНІАН».

Наприкінці травня портал Port Europa написав, що працівники польських консульств в Україні та візових центрів саботують виконання розпорядження Міністерства закордонних справ Польщі видавати більше довгострокових шенгенських віз, і самі консульства досі не провели широку інформаційну кампанію про можливості отримання таких віз, закликавши відомство змінити цю ситуацію.

«Треба відкрито визнати: щирі наміри центрального офісу МЗС у Варшаві не призводять до вирішення візового скандалу, оскільки польські консульства і візові центри будуть саботувати. На інтернет-сторінках консульств досі немає обіцяної інформації про те, як отримати 5-річні візи», - зазначає автор Якуб Логінов.

Він зауважує, що працівники візових центрів, замість того, щоб інформувати людей про те, що вони можуть отримувати довгострокові візи, переконують їх змінити заявки і подавати на короткострокові візи.

Портал, який рік тому розпочав громадську кампанію «Довгострокові візи для українців і білорусів», зазначив, що візові посередники зацікавлені в тому, щоб люди отримували короткострокові візи, оскільки видача довгострокових призводить до втрати клієнтів.

«Така ситуація не повинна мати місця, тому ми звертаємося до засобів масової інформації, неурядових організацій, парламентаріїв з проханням зайнятися цією справою. Мова, зокрема, йде про те, щоб дисциплінувати консульства, щоб вони не саботували розпорядження МЗС. Ми також звертаємося з проханням до міністерства не лише провести навчання для працівників консульств, але також загальноукраїнську інформаційну кампанію в українських засобах масової інформації, яка популяризувала отримання 5-річних віз», - зазначив автор матеріалу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

448