Міністерство інфраструктури розглядає можливість створення на території портів вільних економічних зон.

Про це на виїзній нараді голови Одеської обласної держадміністрації Ігоря Палиці з керівниками підприємств морегосподарського комплексу регіону заявив директор департаменту державної політики в галузі морського та річкового транспорту названого міністерства Дмитро Демидович.

Зокрема, міністерство має намір ініціювати відновлення дії Закону про ВЕЗ у морських портах. На думку Демидовича, ВЕЗ є простим механізмом залучення інвестицій, передає «УНІАН».

За словами заступника голови державного підприємства «Адміністрація морських портів України» Юрія Васькова, наразі де-юре вільні економічні зони існують у двох морських портах - Одеському та Ренійському, але де-факто вони (зони) не функціонують.

«На наше переконання, всі порти потребують надання їм статусу або спеціальних економічних зон», - зазначив Васьков. Зараз складається перелік можливих пільг для компаній, які братимуть участь у проектах.

Він зазначив, що Україна має найпотужніший портовий потенціал на Чорному морі. Це - 18 морських портів, з яких 5 розташовані в АРК Крим, а 13 - на материковій частині. В Одеській області розташовано 7 морських портів: Одеський, Южний, Білгород-Дністровський, Іллічівський, Ізмаїльський, Усть-Дунайський і Ренійський. Проектна пропускна спроможність портів регіону - 143 млн тонн, що становить близько 60% від загальної пропускної спроможності українських портів.

«У 2013 році, зокрема, порти Одеської області забезпечували 60% усього вантажообігу галузі. Найбільший порт регіону - Южний, який торік перевищив 43 млн тонн. Одеський перевалив - 23 млн, Іллічівський порт - 16 млн тонн», - зазначив Васьков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118