На думку Віктора Медведчука, нова влада не збирається відмовлятися від екологічно небезпечного видобутку сланцевого газу.

«Ні зміна політичних еліт в Україні, ні збройне протистояння на Сході країни не змусили компанію Shell відмовитися від проекту з розвідки та видобутку сланцевого газу. Втім, від видобутку сланцевого газу не збирається відмовлятися й офіційний Київ. Нова влада, яка клятвено обіцяла на майданах захищати права кожного українця, постаралася забути про масові протести жителів Харківської та Донецької областей у 2013 році. Більш того, новообраний Президент уже заявив, що буде «розвивати технологію сланцевого газу», - написав Медведчук у своєму блозі.

Політик назвав причину такого ставлення влади до власного народу - за Shell і Chevron стоять не тільки капітали, але і впливові західні політики. «А це мільйони доларів «відкатів, хабарів, «заохочень» для українських лобістів цього питання і мільярди майбутніх прибутків... для західних компаній. Про те, чим це обернеться для України, чиновники воліють мовчати. Натомість на повний голос говорять екологи, попереджаючи про ризики і небезпеки, пов'язаних з технологією гідророзриву пласта», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Як стверджують експерти, видобуток сланцевого газу методом фрекінгу надзвичайно небезпечний, тому не може і не має застосовуватися в густонаселених регіонах. У суміш, яку використовують при гідророзриві, входять канцерогени-речовини, що впливають на центральну нервову систему та органи дихання. Як правило, перелік хімічних реагентів компанії тримають у найсуворішому секреті. Тому вкрай складно оцінити рівень загрози забруднення навколишнього середовища шкідливими речовинами.

Багато європейських країн уже ввели мораторій на видобуток сланцевого газу: Франція, Швейцарія, Чехія, Болгарія, нагадав Медведчук. У той же час Київ, ігноруючи думку територіальних громад, підписав з Shell і Chevron угоди про розподіл продукції.

«Представники нової влади, як і їхні попередники, твердять про «велику сланцеву революцію» на теренах нашої країни та енергетичну незалежність. Але українці, які пережили аварію на ЧАЕС, навряд чи захочуть, щоб їхня держава стала полігоном для випробування технології, яка загрожує екологічною катастрофою - «сланцевим Чорнобилем» ХХІ століття», - резюмував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55