Викачування технологічної нафти з нафтопроводу Одеса-Броди - злочин проти держави. Про це Forum'у заявив екс-радник Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи інформацію, що «Укртранснафта» викачала уже 606 тис. тонн.

«Викачувати з нафтопроводу Одеса-Броди нафту - це злочин проти держави. Без технологічної нафти це не нафтопровід, а гора металобрухту, і не більше. Там приблизно 1,5 млн тонн нафти, закачаної по 300-400 гривень за барель. Сьогодні вона коштує набагато дорожче. Думаю, йдеться про дуже серйозну і нечисту гру», - заявив він.

Крім того, коментуючи інформацію про причетність групи «Приват» Ігоря Коломойського до спорожнення трубопроводу, Соколовський сказав, що головне питання полягає в тому, чому влада бездіяльна. «Мене абсолютно не цікавить, хто за цим стоїть. Але, якщо б не було такої можливості, то не було і викачування. Бізнесмени роблять свою справу, для них головне заробити гроші. Де керівництво держави?! Чому всі мовчать? Чому, за наявності рішення суду, відкачування тривало? Міністр же нічого не знає, і говорить, що такого немає, рішення міністерства також немає, і питання не вирішується. Я не розумію цього», - обурився експерт.

«Ми будували цей нафтопровід з початку незалежності. З такими труднощами пробивали його існування, відмовилися від реверсу на користь аверсу. Все це робилося для незалежності держави. А сьогодні так розпоряджатися ним? Я, м'яко кажучи, здивований», - резюмував він.

Нагадаємо, 4 червня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що оператор нафтопроводів України ПАТ «Укртранснафта» відкачав 606 тис. тонн технологічної нафти з трубопроводів у власні сховища, а також на Кременчуцький НПЗ.

Раніше повідомлялося, що «Укртранснафта» пропонує Міненерговугілля викачати з системи нафтопроводів 1,355 млн тонн технологічної нафти для її подальшої переробки на Кременчуцькому НПЗ. Звільнені від нафти нафтопроводи оператор пропонує заповнити водним розчином та/або азотною сумішшю.

Пропозиція викликала критику з боку експертів галузі, оскільки її реалізація ставить під питання збереження і працездатність нафтотранспортної системи, майбутнє переробної галузі (зокрема, запуск нафтопроводу Одеса-Броди і Лисичанського НПЗ), спустошує державний стратегічний резерв нафти.

«Укртранснафта» належить НАК «Нафтогаз України», главою компанії є Олександр Лазорко, який раніше керував Дрогобицьким і Надвірнянським НПЗ.

Менеджмент Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського НПЗ контролюють акціонери Приватбанку (Дніпропетровськ).

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

74