Поділ НАК «Нафтогаз України» на дві компанії є кроком до європеїзації енергетичного ринку України. Таку думку кореспондентові Forum'у висловила член комітету з питань промислової політики та підприємництва народний депутат від ВО «Батьківщина» Ксенія Ляпіна.

«Я вважаю правильним таке рішення. Адже головний пріоритет - це європеїзація. Нагадаю, що Третій енергетичний пакет передбачав такий поділ. Ми повинні побудувати нормальну прозору систему, у крайньому разі в транспортуванні та накопиченні, а також на внутрішньому ринку газу, вона повинна відповідати європейським вимогам», - зазначила вона.

Ляпіна впевнена, що поділ НАК не може бути передумовою для майбутньої приватизації енергооб'єктів. «Це дуже великі об'єкти, мають і політичні, і соціальні та інші наслідки. Тому приватизації не буде», - вважає вона.

У той же час депутат не виключила створення спільних підприємств з європейськими партнерами. «Якою буде форма: консорціум або інша - організаційно правові відносини можуть бути різними, але очевидно це не продаж й актив залишиться в Україні», - підкреслила вона.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

87