Сьогодні Київська міська рада проведе своє перше засідання, на якому Віталій Кличко офіційно складе присягу мера столиці. Депутати запевнили видання, що перша сесія обмежиться тільки урочистою церемонією і кадрових питань розглядати не буде.

За інформацією «Капіталу», це пов'язано із тим, що переможці не можуть визначитися з кандидатурою секретаря міськради.

Планується, що столичні депутати зберуться об 11:30 в Колонній залі Київської міської державної адміністрації, яка ще недавно служила притулком активістам Майдану. Саме ж приготування до проведення сесії проходило поспішно й таємно. Так, ще в обід середи багато новообраних депутатів міськради від «Капіталу» вперше почули про дату та місце нової сесії. Представник прес-служби секретаря Київради Галини Гереги Юлія Чудновець підтвердила «Капіталу», що почали в телефонному режимі скликати лише в середу.

Джерело «Капіталу» в КМДА пов'язує поспішну підготовку до засідання Київради з інавгурацією Петра Порошенка, яка повинна відбутися в суботу, 7 червня.

«Поспіх страшний. Можна було по-людськи провести першу сесію наступного тижня. Єдине пояснення в тому, що Кличко, мабуть, хоче прийти на інавгурацію нового президента як повноправний мер. Місце проведення церемонії - КМДА - також викликає подив. Якщо розумно, то треба б обстежити будівлю від підвалу до горища на предмет вибухонебезпечних предметів. Ще потрібна дезінфекція приміщень. Судячи з усього, нічого цього не проводитимуть», - розповіло джерело.

Глава КМДА Володимир Бондаренко зазначив виданню, що Колонна зала адміністрації «цілком підходить» для проведення церемонії складання присяги новим мером. Але сесійна зала Київради до роботи не готова. «А взагалі я нічого не чув про проведення сесії», - сказав Бондаренко «Капіталу» у середу ввечері.
 

Напередодні Київська міська виборча комісія підбила підсумки кампанії в столиці. Віталій Кличко впевнено виграв вибори мера, набравши 56,44 % голосів. Партія УДАР та її кандидати на мажоритарних округах також впевнено перемогли на виборах у Київраду, отримавши в ній 79 депутатських місць із 120.

За словами народного депутата від столиці Олександра Бригинця («Батьківщина»), після складання присяги Кличком Київрада має намір розглянути лише одне питання - обрання секретаря. За словами Бригинця, серед депутатів УДАРу, які склали майже 2/3 у нинішньому складі міськради, розглядаються дві кандидатури на цю посаду. Джерело «Капіталу» у фракції УДАР у Верховній Раді повідомило, що це кандидатури Андрія Страннікова та Ігоря Кононенка. Странніков - депутат УДАРу в Київраді попереднього скликання, на цих виборах - № 2 у партійному списку, який очолив Кличко. Кононенко - армійський товариш Порошенка і його бізнес-партнер.

У попереднє скликання Київради він обирався за списками Блоку Леоніда Черновецького, але це не стало перешкодою для включення його на цих виборах до списку УДАРу під № 11. Кононенко також один із керуючих активами Порошенка, вони разом створювали корпорацію «Укрпромінвест», яка була раніше власником багатьох підприємств нового президента. За інформацією «Капіталу», саме на кандидатурі Кононенка наполягають депутати, які пройшли в Київраду за «квотою Порошенка».
 

Голова виборчого штабу УДАРу в Києві Павло Рябікін, якому Кличко вже публічно пообіцяв посаду першого заступника, запевнив «Капітал», що на сьогоднішній сесії не будуть порушуватися кадрові питання. «Все обмежиться складанням присяги Віталієм Кличком», - сказав Рябікін.

Голова фракції «Батьківщина» Тетяна Меліхова повідомила «Капіталу», що обговорювала з Кличком кандидатуру майбутнього секретаря Київради. «Моя точка зору - секретар Київради має бути не від УДАРу, а від іншої політичної сили. Ми прекрасно пам'ятаємо, що за мера Черновецького все було сконцентровано в одних руках», - сказала Меліхова.

Але в УДАРі варіант із секретарем міськради від меншості не схильні розглядати.

«Є певна відповідальність за очікування киян, і ця відповідальність, як показують результати голосування, - за партію УДАР і тих депутатів, які від неї зайшли в Київраду. Подібних очікувань ні від «Свободи», ні від «Батьківщини» немає», - вважає Рябікін.

Зазначимо, що секретар міськради обирається за поданням міського голови з числа депутатів на термін повноважень ради і працює в раді на постійній основі. Він скликає і веде сесію у разі відсутності мера, також координує роботу постійних комісій міськради і має право давати їм доручення.

Вчора екс-депутат Київради від УДАРу Олексій Давиденко звинуватив главу КМДА в тому, що той напередодні вступу на посаду нового мера проводить масове призначення своїх людей на керівні посади в Києві. Давиденко запевняє, що, зокрема, у вівторок був призначений новий керівник департаменту комунального майна, а в середу - начальник департаменту охорони здоров'я. «У середу о 12:30 зібрали головлікарів усіх лікарень для представлення нового начальника департаменту, але нікого не представили, оскільки ми з самого ранку підняли галас з цього приводу», - сказав «Капіталу» Давиденко. За його словами, тільки в середу глава КМДА підписав 17 постанов про кадрові призначення в адміністрації.

Сам Бондаренко спростовує ці звинувачення. «Я не призначав керівників зазначених департаментів», - сказав він виданню. Володимир Бондаренко запевняє, що всі призначення останніх днів - результат двомісячної публічної процедури затвердження кандидатур чиновників. Він не став уточнювати, про призначення на які посади йдеться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145