Україна скасувала експортне мито на вивезення енергоносіїв у країни Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС), передає кореспондент Forum'у.

Так, з другої спроби ухвалено поправки до відповідного законопроекту №2471-а «Про внесення змін до п.9 розділу 2 прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін у деякі законодавчі акти».

Відповідні зміни підтримали 254 парламентарії.

Основним пунктом цього законопроекту є скасування експортного мита під час оформлення енергопродуктів у країни, що є членами Європейського енергетичного співтовариства.

Дія закону поширюється на вивезення з України газу в різних фізичних станах, а також інших енергоносіїв.

Нагадаємо, Європейське енергетичне співтовариство (ЄЕС) розпочало роботу у 2006 році. Воно призначене для розширення внутрішнього енергетичного ринку ЄС на Південно-Східну Європу та підвищення безпеки поставок у цілому.

Учасники Співтовариства взяли на себе зобов'язання щодо лібералізації своїх енергетичних ринків та реалізації основних європейських юридичних актів в галузі електрики, газу, навколишнього середовища і відновлюваних джерел енергії.

Такі учасники Східного партнерства, як Молдова та Україна, є членами Енергетичного співтовариства, тоді як у Вірменії і Грузії статус спостерігачів.

Сьогодні на регіональному ринку Енергетичного співтовариства 73 мільйони громадян, до 98% його бюджету фінансує ЄС.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

93