Чинний президент Сирії Башар Асад з великою перевагою переміг на минулих виборах глави держави і тепер має очолити країну ще на сім років. Про це повідомляє Associated Press.

Спікер парламенту Мухаммед Джихад аль-Ляхам увечері в середу, 4 червня, оголосив остаточні підсумки голосування. За Асада проголосувало 88,7% виборців - це більше 10,3 мільйона людей. За його конкурентів - Хассана Абдель Ілляхі ан-Нурі і Махера Абдель Хафіз Хаджара - проголосувало 4,3% і 3,2% відповідно. Верховний конституційний суд повідомив, що явка на виборах, що відбулися 3 червня, становила 73,42%.

Жителі Дамаску відреагували на це повідомлення гучними оваціями і пострілами в повітря. Тисячі прихильників Асада з його фотографіями і національними прапорами заповнили вулиці столиці, аби відсвяткувати підсумки виборів.

За даними Agence France-Presse, внаслідок святкової стрілянини в Дамаску загинуло щонайменше троє людей, ще кілька десятків постраждали. Крім того, повідомляється, що під час стрілянини в місті Халеб на півночі країни було поранено 20 осіб.

Це голосування стало першим у новітній історії країни, коли в президентських виборах брали участь кілька кандидатів. Воно проводилося на підконтрольних владі територіях. На півночі та сході країни триває громадянська війна.

Учасники саміту глав держав та урядів провідних країн світу (G7), що відкрився в Брюсселі 4 червня, розкритикували президентські вибори в Сирії. У заяві щодо сирійського питання процедура переобрання президента Башара Асада охарактеризована як «псевдовибори». «У мене немає майбутнього в Сирії», - цитує документ Deutsche Welle.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47