На думку міністра закордонних справ Італії Федерики Могеріні, Євросоюзу варто було активніше домагатися встановлення діалогу в українській кризі, пише Антонелла Рампіно у матеріалі, опублікованому в газеті La Stampa.

В інтерв'ю кореспонденту La Stampa глава італійського дипломатичного відомства відповіла на запитання, пов'язані зі справою італійських моряків, які перебувають в ув'язненні в Індії, ситуацією в Україні і закликом президента США Барака Обами про збільшення військових бюджетів європейських країн, пише «Інопреса».

«У цьому випадку не йдеться про Італію, мета НАТО - збільшити військові витрати до 2% ВВП. Протягом десятиліть Італія не аналізувала витрати на оборону, і ось тепер ми разом із міністром Пінотті працюємо над «білою книгою» з метою зробити витрати ефективними», - повідомила глава МЗС Італії.

Чому Італія, так само, як Німеччина та деякі інші країни, дотримується дуже «м'якої», на думку американців, лінії стосовно Москви? «Необхідно будувати плани на тривалу перспективу, - сказала Могеріні. - Санкції - це не самоціль, вони потрібні, щоб підштовхнути до діалогу. Сьогодні переважає ця лінія, в Києві пройшли вибори відповідно до демократичних стандартів, як кажуть в ОБСЄ, і є сигнали готовності до діалогу з боку Києва та з боку Москви».

При цьому «в Україні ситуація виходить з-під контролю», визнала міністр. «Має місце посилення протистояння, і це свідчить про те, що корені української кризи набагато глибші. Під час обговорень три місяці тому завжди звучала одна й та ж відповідь: проблема в Москві. Однак проблема існує і всередині самої України. ЄС втратив можливість: якщо б йому вдалося стати організатором діалогу, багато чого можна було б уникнути. За основу була взята ідея, що для України партнерство з Європою може стати альтернативою, а не доповненням до партнерства з Росією. ЄС впав у риторику, властиву Москві», - заявила міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54