На південному сході України немає російських військових фахівців або армійських підрозділів. Про це президент РФ Володимир Путін заявив в інтерв'ю французькому телеканалу TF1 і радіостанції «Європа-1».

«Ніяких російських армійських підрозділів або військових інструкторів на південному сході України не було і немає», - наголосив глава російської держави, відповідаючи на запитання французьких журналістів про можливість військового втручання у ситуацію в Україні.

Путін також відкинув припущення про те, що Росія має якісь наміри «анексувати або дестабілізувати південний схід України».

«Ні, ми цим ніколи не займалися і не займаємося, - заявив президент. - Сьогоднішнім українським можновладцям потрібно налагодити діалог із власним населенням, і не за допомогою зброї, танків, літаків, а з допомогою переговорного процесу», повідомляє «ИТАР-ТАСС».

За словами Путіна, українська криза не повинна стати новим витком холодної війни, а її врегулювання має пролягати через мирний діалог. «По-перше, ми, сподіваюся, не входимо в якусь нову фазу холодної війни, - сказав російський лідер. - А по-друге, я наполягаю на цьому - люди, де б вони не проживали, мають певні права і повинні мати можливість їх відстоювати. Тільки в цьому справа».

Путін також підкреслив, що Росія залишається готовою до діалогу зі США, вважаючи такий шлях кращим способом досягнення порозуміння.

«У мене немає підстав вірити, що американський президент не хоче розмовляти з президентом Росії, але, зрештою, це його вибір», - наводять ЗМІ його слова. «Я завжди готовий до діалогу і думаю, що діалог - це найкращий спосіб навести мости; досі ми з ним зідзвонювалися, спілкувалися», - уточнив він.

Разом з тим, російський президент наголосив, що Вашингтон продовжує діяти на зовнішньополітичній арені вкрай агресивним чином. «Не секрет, що найагресивнішу, найжорсткішу політику на захист своїх власних інтересів - так, як це розуміють американські керівники - проводять саме Сполучені Штати, причому з року в рік, - зазначив глава російської держави. - Наших військ за кордоном практично немає, американські війська всюди є, скрізь у всьому світі американські військові бази, і вони всюди беруть участь у вирішенні долі інших народів, перебуваючи за тисячі кілометрів від свого власного кордону».

Нагадаємо, виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони України Андрію Парубію вивчити питання запровадження воєнного стану в Донецькій та Луганській областях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54