Національний банк під кінець весни відновив інтервенції на міжбанківському валютному ринку. У квітні регулятор утримався від будь-яких дій на міжбанку, але в травні знову відновив їх - у вигляді купівлі інвалюти. Вперше НБУ придбав її 23 травня. Лише за останній місяць весни Нацбанк тричі виходив на міжбанк і всі три рази - з купівлею інвалюти за курсом 11,66 11,77 UAH/USD, не дозволяючи гривні зміцнитися, пише «Капітал».

За словами заступника директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександра Арсенюка, Нацбанк був змушений проводити закупівлі інвалюти на міжбанку для поповнення золотовалютних резервів. За січень-квітень вони скоротилися на 30,3 % й на початок травня становили $ 14,2 млрд, покриваючи менше двох місяців імпорту. Після отримання 7 травня $ 3,19 млрд першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду резерви зросли до $ 17,3 млрд. Однак цього було недостатньо і, за словами Арсенюка, НБУ вжив заходів щодо поповнення міжнародних резервів шляхом виходу на міжбанк для купівлі іноземної валюти. Обсяги купівлі регулятором інвалюти 23 і 26 травня невідомі, але сума не могла перевищувати $ 515 млн - сукупного обсягу продажу валюти на міжбанку цими днями. За словами Арсенюка, 30 травня Нацбанк придбав ще $ 215 млн. Такому чином, у сумі регулятор купив не більше $ 730 млн. Одночасно за останній місяць він виплатив МВФ близько $ 373 млн за старими боргами. В результаті, як заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи у вівторок у Верховній Раді, обсяг ЗВР зріс до $ 18 млрд.

Газета зазначає, що поспішити з нарощуванням ЗВР Нацбанк змусили зобов'язання України перед МВФ, взяті в рамках домовленості щодо кредиту на $ 17,1 млрд, пояснює старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. У міжнародній практиці використовується декілька критеріїв оцінки достатності золотовалютних резервів центробанку. Вони повинні покривати тримісячний обсяг імпорту, 100 % короткострокового боргу або 100-150 % спеціального індикатора МВФ. Українські ж резерви наразі не відповідають жодному з критеріїв. За розрахунками фонду, на початок квітня ЗВР покривали лише два місяці імпорту, 28 % короткострокового боргу і 50 % спеціндикатора.

За даними видання, до кінця поточного року ЗВР країни повинні зрости до $19,2 млрд, покриваючи 2,6 місяця імпорту, 33,9% короткострокового боргу і 62,3% спеціндикатора МВФ.

Як підкреслює газета, залучаючи кредит у міжнародній організації, Київ зобов'язався виправити це, причому саме за рахунок інтервенцій на міжбанку. Як йдеться у меморандумі, «оскільки міжнародні резерви НБУ, за прогнозами, залишатимуться критично низькими протягом 2014 р., незважаючи на значну офіційну підтримку, Нацбанк прагнутиме поступово накопичувати резерви через купівлю на ринку». Передбачається, що до кінця поточного року ЗВР країни повинні зрости до $ 19,2 млрд, покриваючи 2,6 місяця імпорту, 33,9 % короткострокового боргу і 62,3 % спеціндикатора МВФ. Але перші перевірки того, як Київ тримає слово, відбудуться набагато раніше - вже у червні. Другий транш кредиту в розмірі $ 1,4 млрд Україна повинна отримати 25 липня, а доти фахівці МВФ проведуть оцінку виконання Україною її зобов'язань на основі даних станом на кінець травня. Саме з цієї причини Нацбанк поспішив наростити ЗВР до $ 18 млрд до завершення весни. До того ж сьогодні, 4 червня, уряд має погасити єврооблігації на суму $ 1 млрд, що неодмінно призвело б до зниження резервів Нацбанку вже у перші дні літа, якщо б він не наростив їх наприкінці травня за рахунок купівлі інвалюти на міжбанку.

«Нацбанк бачить своє завдання в згладжуванні різких коливань курсу гривні», - такою була ще одна причина, за словами Арсенюка, для інтервенцій на міжбанку. Втім, експерти в цьому сумніваються. Як зазначає Жолудь, востаннє НБУ виходив на міжбанк з купівлею валюти на початку березня, щоб запобігти зміцненню гривні, яке на той момент могло спровокувати паніку на ринку і гойдалки - надмірні коливання курсу. Однак тепер підстав для таких дій немає - гривня не зміцнюється. За квітень-травень гривня знецінилася на 4,7 % при купівлі і на 3,3 % при продажу і продовжила девальвувати в перші дні літа, подешевшавши за 1 3 червня на 1,4 % при купівлі та на 1,2 % при продажу - до 11,99 12,02 UAH/USD.
Придбання Нацбанком інвалюти в період девальвації гривні свідчить, що саме поточний курс нацвалюти, що коливається близько 12 UAH/USD, регулятор вважає прийнятним для української економіки.

Тим більше що МВФ дозволяє Нацбанку виходити на міжбанк з продажем валюти в разі її надмірної девальвації. «В окремих випадках НБУ може застосовувати добре розраховані за часом, але обмежені продажі іноземної валюти, якщо необхідно допомогти утримати петлю девальваційних очікувань, що самореалізуються», - зазначається в меморандумі. Однак, на думку керівника аналітичного департаменту SP Advisors Віталія Ваврищука, передчасно робити висновок про рівноважний курс в уявленні регулятора за його останніми діями.

«У поведінці НБУ немає логіки. Не можна проводити закономірності за його одиничними виходами на міжбанк, необхідно спостерігати за його подальшими діями», - запевнив економіст. Але навіть якщо НБУ не переслідує мету утримати курс гривні на його поточному рівні, його цей курс цілком улаштовує. За словами Жолудя, Нацбанку зараз невигідно ревальвувати гривню, оскільки чим слабкіша нацвалюта, тим швидше урівноважиться платіжний баланс, що допоможе стимулювати економічне зростання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102